Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2015/29417 Kararı
Y A R G I T A Y İ L A M I
MAHKEMESİ: İş Mahkemesi
DAVA: Davacı, kıdem, ihbar tazminatı, fazla mesai, yıllık izin, hafta tatili, ücret, yol, yemek, aile çocuk yardımı, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, müvekkilinin, 16.07.2010 tarihinde davalıya ait işyerinde garson olarak çalışmaya başladığını, iş sözleşmesinin işverence haklı bir sebep olmaksızın 13.05.2012 tarihinde feshedildiğini, asgari ücret aldığını, işyerinde 09.00 gece 02.00 ve 17.00 01.00 saatleri arasında olmak üzere iki vardiya şeklinde çalışıldığını, dini ve resmi bayramlar ile hafta sonları sürekli çalışıldığını,yapılan çalışma karşılığı ücretlerini alamadığını, yıllık izinlerini kullanmadığını, yol, yemek, aile ve çocuk yardımlarının ödenmediğini belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile birlikte bir kısım işçilik alacaklarının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
Davalı vekili, davacının çalıştığı sürede özenle çalışması hususunda defalarca uyarılmasına rağmen herhangi bir olumlu netice alınmadığını, en son 12.05.2012 tarihinde anneler gününde davacının özensiz davranışı sebebiyle müşterilerden şikayet alan işverenin davacıyı uyardığını ancak davacının sert sözler ile karşılık vererek işyerini terk ettiğini, üst üste beş gün işe gelmeyen davacının iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini, işyerinde çalışma saatlerinin 09.00 17.00 ve 17.00 01.00 saatleri arası olduğunu, gündüz işleri olmadığından sabah vardiyasında yalnızca bir kişinin çalıştığını, diğer işçilerin akşam vardiyasında çalıştığını, ramazan ayında işletmenin kapatıldığını ve tüm işçilerin izine gönderildiğini, dini bayramlarda işyerinin kapalı olduğunu, resmi bayramlarda ise yapılan çalışmalar karşılığı ücretinin ödendiğini, yol, yemek, aile ve çocuk yardımı ile ilgili işyerinde bir uygulamanın olmadığını, son aya ait ücretinin banka hesabına ödendiğini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, yapılan yargılama sonucunda toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, yazılı gerekçe ile davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Kararı davalı temyiz etmiştir.
1 Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2 Taraflar arasındaki uyuşmazlık davacının ücret alacağının bulunup bulunmadığı noktasındadır.
Davacı taraf ödenmeyen bir aylık ücret alacağının bulunduğunu belirtirken, davalı taraf davacının son ücretinin banka hesabına ödendiğini beyan etmiş ve banka hesap ekstresinin getirtilmesini talep etmiştir. Mahkemece davalı tarafından bildirilen banka hesap ekstresi getirtilmeden davacının ücret alacağına hükmedilmesi hatalıdır. Hal böyle olunca mahkemece davalı tarafından bildirilen banka hesap ekstresi getirtilerek davacıya ücret ödemesi bulunup bulunmadığı tespit edilmeli ve buna göre ücret alacağının değerlendirilmesi gereklidir. Eksik inceleme ile karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Hükmün yukarıda açıklanan sebeple BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek olması halinde ilgiliye iadesine, 21.10.2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.