Yargıtay 20. Hukuk Dairesi 2016/798 Kararı

MAHKEMESİ: Sulh Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki davada ... Asliye Hukuk ile ... Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

K A R A R

Dava, alacak istemine ilişkindir.

... Asliye Hukuk Mahkemesince, taraflar arasındaki sözleşmenin kira sözleşmesi olduğu ve sulh hukuk mahkemesinin görev alanına girdiği gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.

... Sulh Hukuk Mahkemesi ise, her iki tarafın da tacir olduğu ve ticari ilişkiye dayalı uyuşmazlık sözkonusu olduğu gerekçesiyle görevsizlik yönünde hüküm kurmuştur.

6100 sayılı HMK'nın 4/1 a maddesinde kiralanan taşınmazların, 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanununa göre ilâmsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davalara, konuları ve değerlerine bakılmaksızın sulh hukuk mahkemelerinde bakılacağı hükmüne yer verilmiştir.

Somut olayda, davacı davalıya kiralanan aracın davalının kusuru sonucu hasar gördüğünü ileri sürerek aracın tamir ücreti ile kira kaybının davalıdan tahsilini, davalının ise karşı dava ile aracın bozulması sonucu otelde kalmak zorunda kaldıklarını, ayrıca aracın 10 günlük kira bedelini peşin olarak verdiklerini belirterek uğradığı zararın tazminini talep ettiği anlaşılmış olup, uyuşmazlığın taraflar arasındaki kira sözleşmesine dayandığı, anlaşıldığından ... Sulh Hukuk Mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; 6100 sayılı HMK’nın 21 ve 22. maddeleri gereğince ... Sulh Hukuk Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE 25/01/2016 gününde oy birliğiyle karar verildi.