Dava Konusu Kamu İhale Kurumu, personel taşıma ihalesinde yetki belgesi şartlarını değerlendirdi. A ve D2 belgelerinin birlikte istenebileceğine, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden belge istenmesinin zorunlu olmadığına karar verdi.
İlgili Mevzuat
  • 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi
  • 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi
İçtihatlar
Temel Gerekçeler
  • İhale dokümanında A Grubu ve D2 Grubu yetki belgelerinin birlikte talep edilmesi
  • İhale dokümanında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından verilmiş bir belge sunulması gerektiğine ilişkin bir kriter bulunmaması
  • İhale üzerinde bırakılan isteklinin sunduğu belgelerin istenen nitelikte olması (A1 ve D2 yetki belgeleri)
Lehine Karar Verilen Taraf Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri Anonim Şirketi (HEAŞ) (Davalı)
Karar Durumu Reddedildi
Toplantı No :2024/037
Gündem No :32
Karar Tarihi :25.09.2024
Karar No :2024/UH.II-1203

BAŞVURU SAHİBİ:

Turland Turizm İnşaat Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi,

İHALEYİ YAPAN İDARE:

Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri Anonim Şirketi (HEAŞ),

BAŞVURUYA KONU İHALE:

2024/827767İhale Kayıt Numaralı “Personel Taşıma Hizmeti Alımı” İhalesi

KURUM TARAFINDAN YAPILAN İNCELEME:

Havaalanı İşletme ve Havacılık Endüstrileri Anonim Şirketi (HEAŞ)tarafından06.08.2024tarihindeaçık ihale usulüile gerçekleştirilen “Personel Taşıma Hizmeti Alımı” ihalesine ilişkin olarakTurland Turizm İnşaat Temizlik Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinin23.08.2024tarihinde yaptığı şikâyet başvurusunun, idarenin27.08.2024tarihli yazısı ile reddi üzerine, başvuru sahibince02.09.2024tarih ve159592sayı ile Kurum kayıtlarına alınan02.09.2024tarihli dilekçe ile itirazen şikâyet başvurusunda bulunulmuştur.

Başvuruya ilişkin olarak2024/1019sayılı itirazen şikâyet dosyası kapsamında yapılan inceleme neticesinde esas inceleme raporu tanzim edilmiştir.

KARAR:

Esas inceleme raporu ve ekleri incelendi.

İtirazen şikâyet dilekçesinde özetle, İdari Şartname'nin 7'nci maddesinde A grubu yetki belgesinin yeterlik kriteri olarak belirtildiği, ancak ihale üzerinde bırakılan Global Grup Ulaşım Hizmetleri Limited Şirketi’nin beyan ettiği ve sunduğu servis taşımacılığı belgesinin ulusal ülke genelinde otomobille tarifesiz yolcu taşımaya ilişkin olması nedeniyle İstanbul içinde servis hizmetini kapsamadığı, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından verilen servis taşımacılığı için A grubu yetki belgesinin sunulmadığı, bu nedenle sunulan belgenin A grubu yetki belgesi kapsamında olmaması nedeniyle teklifinin değerlendirme dışı bırakılmasının gerektiği iddiasına yer verilmiştir.

A) Başvuru sahibinin iddialarının değerlendirilmesi sonucunda aşağıdaki hususlar tespit edilmiştir.

Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nin “Yetki belgesi türleri” başlıklı 6’ncı maddesinde,“(1) A türü yetki belgesi: Otomobille ticari tarifeli veya tarifesiz olarak, yurt içi veya uluslararası yolcu taşımacılığı yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) A1 Yetki Belgesi: Yurtiçi eşya tarifesiz yapacaklara,

b) A2 Yetki Belgesi: Uluslararası tarifesiz yapacaklara, verilir.

(4) D türü yetki belgesi: Otobüsle tarifeli veya tarifesiz yurtiçi yolcu taşımacılığı veya hususi taşımacılık yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilir.  Bu belgelere 24 üncü maddenin ikinci fıkrasının (m) bendindeki şartları haiz otomobiller de kaydedilebilir. Taşımanın şekline göre aşağıdaki türlere ayrılır:

a) Dl yetki belgesi: Ticari ve tarifeli olarak yapacaklara,

b) D2 yetki belgesi: Ticari ve tarifesiz olarak yapacaklara, …verilir.”hükmü,

İdari Şartname’nin “İhaleye katılabilmek için gereken belgeler ve yeterlik kriterleri” başlıklı 7’nci maddesinde, “7.5.4. İsteklinin teklifi kapsamınvda sunması ve/veya sağlaması gerektiği bu şartnamenin 7 nci maddesi dışındaki maddeleri ile teknik şartnamede belirtilen aşağıdaki belgeler ve/veya yeterlik kriterleri:

Belge Adı Açıklama Ortak Girişimlerde
A Grubu yetki belgesi Tüm ortakların sunması gerekmektedir.
D2 Yetki Belgesi Tüm ortakların sunması gerekmektedir.

düzenlemesi,

Teknik Şartname’nin “Diğer Hususlar” başlıklı 9’uncu maddesinde, “9.1. İstekliler personel servis taşımacılığı A grubu yetki belgesi ile D2 yetki belgelerini, idareye sunacakları teklif ekinde, ihale dokümanı içerisinde sunacaklardır.”düzenlemesi yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen doküman düzenlemelerinden de açıkça anlaşılacağı üzere, ihale kapsamında personel servis taşımacılığı faaliyetlerine ilişkin olarak A grubu yetki belgesi ile D2 yetki belgesi yeterlik kriteri olarak belirlenmiştir.

Yeterlik kriterlerinin istekliler tarafından karşılanıp karşılanmadığı hususundaki değerlendirme, ihale dokümanında yer alan hükümlere uygun şekilde yapılmaktadır. Elektronik ortamda alınan tekliflerde, öncelikli olarak yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgi ve belgelerden; EKAP veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının internet sayfası üzerinden sorgulanarak temin veya teyit edilebilenler için sorgulama sonucunda elde edilen bilgiler; belirtilen yöntemle temin veya teyit edilemeyenler için ise yeterlik bilgileri tablosunda beyan edilen bilgiler esas alınarak işlem yapılması gerekmektedir.

Başvuruya konu olan ihalede yapılan incelemede, ihale üzerinde bırakılan isteklinin başvuru konusu hususa ilişkin olarak yeterlik bilgileri tablosunun diğer belgeler sütununda A grubu seyahat acentesi belgesi, A grubu yetki belgesi ile D2 yetki belgelerinin EKAP’ta yüklü belge olarak beyan edildiği,

İdare tarafından talep edilmesi üzerine, anılan istekli tarafından,Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından 03.02.2023 tarihinde düzenlenen BKN.U.NET.A1.06.392 numaralı A1 yetki belgesi ile aynı Bakanlık tarafından 26.05.2021 tarihinde düzenlenmiş ANK.U.NET.D2.06.2581 numaralı D2 yetki belgelerinin sunulduğu görülmüştür.

İhale üzerinde bırakılan istekli tarafından sunulan A1 yetki belgesinin incelenmesi sonucunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından otomobil ile (şoför dahil 9 kişilik) yurtiçi tarifesiz ticari yolcu taşımacılığı yapılması için verilmiş bir belge olduğu; D2 yetki belgesinin ise yurtiçi tarifesiz ticari yolcu taşımacılığı yapmak için verilmiş bir belge olduğu anlaşılmıştır. İdari Şartname’nin 7.5.4’üncü maddesinde A Grubu ve D2 Grubu yetki belgelerinin birlikte talep edildiği, İdari Şartname’nin 7’nci maddesinde ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından verilmiş bir belge sunulması gerektiğine ilişkin herhangi bir kriterinin de aranmadığı göz önüne alındığında başvuru sahibinin iddiasının yerinde olmadığı sonucuna varılmıştır.

4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendinde“Başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması halinde, Kurul kararı ile itirazen şikâyet başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesine karar verilir. Kurul kararının başvuru sahibine bildirimini izleyen otuz gün içinde başvuru sahibinin Kuruma yazılı talebi üzerine, bu talep tarihini izleyen otuz gün içinde Kurum tarafından itirazen şikâyet başvuru bedelinin iadesi yapılır ve son ödeme tarihine kadar geçen süre için faiz işlemez. Diğer hallerde başvuru bedeli iade edilmez.

Bu fıkranın (1) numaralı bendi uyarınca tahsil edilen bedel hiçbir durumda iade edilmez.”hükmü yer almaktadır.

Aktarılan Kanun hükmüne göre, başvuru sahibinin itirazen şikâyete konu iddialarının tamamında haklı bulunması halinde başvuru bedeli iadesinin söz konusu olabileceği dikkate alındığında, yukarıda yer verilen tespit ve değerlendirmeler neticesinde, başvuru sahibinin iddialarında haklı bulunmadığı anlaşıldığından başvuru bedelinin başvuru sahibine iadesi için Kanun’un öngördüğü şekilde "başvuru sahibinin iddialarının tamamında haklı bulunması" koşulunun gerçekleşmediği, dolayısıyla 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 53’üncü maddesinin (j) fıkrasının 9’uncu alt bendi hükmü gereğince başvuru bedelinin iadesinin mümkün bulunmadığı anlaşılmıştır.

B) İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik’in 18’inci maddesi yönünden yapılan inceleme sonucunda herhangi bir aykırılık tespit edilmemiştir.

Açıklanan nedenlerle, 4734 sayılı Kanun'un 65'inci maddesi uyarınca bu kararın tebliğ edildiği veya tebliğ edilmiş sayıldığı tarihi izleyen otuz gün içerisinde Ankara İdare Mahkemelerinde dava yolu açık olmak üzere,

Anılan Kanun'un 54'üncü maddesinin onbirinci fıkrasının (c) bendi gereğince itirazen şikâyet başvurusunun reddine,

Oybirliği ile karar verildi.