Danıştay 10. Daire Başkanlığı 2016/2111 E. , 2021/3661 K.

"İçtihat Metni"

T.C.

D A N I Ş T A Y

ONUNCU DAİRE

Esas No : 2016/2111

Karar No : 2021/3661

TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Kaymakamlığı

VEKİLİ : Av. …

KARŞI TARAF (DAVACI) : … Sen (… Sendikası)

VEKİLİ : Av. …

İSTEMİN_KONUSU : … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ :

Dava konusu istem: ... Sen üyesi kamu görevlilerinin üyelikten çekilme bildirimi verdikten sonra ...Sen'e üye olmak için üyelik başvuru formlarını verdikleri ve bundan sonra ise ... Sen üyeliğinden çekilmekten ve ...Sen'e üye olmaktan vazgeçtiklerini, ... Sen üyeliğinden çekilme ve ...Sen'e üye olma isteğini içeren formların işleme konulmaması istemini içeren dilekçelerin sendika vekili tarafından idareye verildiği, evrak kayıt işleminin hatalı yapıldığı ileri sürülerek 28 adet dilekçeden 24'ünün işleme alınmamasına ilişkin … tarih ve … sayılı işlem ile dilekçelerin işleme alınmaması üzerine belgelerin tekrar kontrol edilerek yeniden karar verilmesi istemiyle yapılan başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … işlemin iptaline ve davacı sendikanın yoksun kaldığı parasal hakların işletme kredilerine uygulanan en yüksek faizle tazminine ve sendikanın itibar kaybına uğraması ve yaşamış olduğu elem nedeniyle 10.000,00 TL manevi tazminat ödenmesine karar verilmesi istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; işveren konumunda olan davalı idarenin kamu görevlilerinin sendikaya üye olup olamayacaklarına karar veremeyeceği gibi sendikaya üyeliği kesinleşenlerin üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasına konulmak üzere gönderilen üyelik formlarını iade etmek gibi bir yetkisinin bulunmadığı, davacı sendikanın, tespit edilecek üye sayısı üzerinden sendika üyelik aidatı alacağı dikkate alındığında, bir kısım üyelerinin üyelikten ayrılma dilekçelerinin işleme konulmamasına ve ... Sen üyeliklerinin devam etmesine yönelik başvurusunun reddine ilişkin işlemde hukuka ve mevzuat hükümlerine uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline, işlem nedeniyle mahrum kaldığı parasal haklarının tahakkuk tarihleri itibariyle hesaplanacak yasal faiziyle birlikte davacıya ödenmesine, 10.000,00 TL manevi tazminat ve işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiz istemine yönelik ise davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davalı idare tarafından, davacı sendikanın yetkilisinin üyeleri adına 28 adet dilekçe vermesinin dilekçe kurallarına uygun olmadığı, davacı sendikanın herhangi bir zararının bulunmadığı belirtilerek İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davacı tarafından temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …

DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile İdare Mahkemesi kararının gerekçesinin değiştirilerek onanması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

MADDİ OLAY :

Yozgat ili, Sorgun ilçesi Devlet Hastanesi'nde çalışan ve ... Sen üyesi 28 kamu görevlisi tarafından görev yapmakta oldukları kuruma 14/05/2012 tarihinde ... Sen üyeliğinden çekilme dilekçesi verildiği, aynı tarihte ...Sen'e üye olmak için üyelik formu doldurulduğu ve ...Sen Yönetim kurulu tarafından yine aynı tarihte üyeliğe kabul edildikleri, ... Sen yetkilisi tarafından en geç 08/06/2012 tarihli, ... Sen üyeliğinden çekilme formu ile ...Sen üyelik formunun işleme konulmaması talebini içeren 28 adet dilekçenin evrak kayıt birimine verildiği, hastane yönetimince yapılan inceleme sonucu evrak kayıt defterine dilekçe sahiplerinden 4 kişinin adının kaydedildiği, diğerlerinin kayıtlarının yapılmadığı, "28 adet" şeklinde not düşüldüğü, hastane yönetimi tarafından kurulan komisyonu tarafından dilekçelerin dilekçe usul ve esaslarına göre verilmediği ve kaydedilmediği gerekçesiyle 24 dilekçenin işleme konulmaması üzerine yapılan başvurunun Sorgun Kaymakamlığı İlçe ...Müdürlüğü'nün … tarih ve … sayılı işlem ile reddedilmesi üzerine bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

İLGİLİ MEVZUAT:

Anayasasının 51. maddesinde;

"Çalışanlar ve işverenler, üyelerinin çalışma ilişkilerinde, ekonomik ve sosyal hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için önceden izin almaksızın sendikalar ve üst kuruluşlar kurma, bunlara serbestçe üye olma ve üyelikten serbestçe çekilme haklarına sahiptir. Hiç kimse bir sendikaya üye olmaya ya da üyelikten ayrılmaya zorlanamaz."

hükmüne;

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun "Sendika Üyeliğinin Kazanılması" başlıklı 14.maddesinde;

"Sendikalara üye olmak serbesttir. Kamu görevlileri çalıştıkları işyerinin girdiği hizmet kolunda kurulu bir sendikaya üye olabilirler. Sendikaya üyelik, kamu görevlisinin üç nüsha olarak doldurup imzaladığı üye formu ile sendikaya başvurması ve başvurunun sendika yetkili organınca kabulü ile kazanılır. Üyelik başvurusu, sendika tarafından en çok otuz gün içinde reddedilmediği takdirde üyelik istemi kabul edilmiş sayılır. Haklı bir sebep gösterilmeden üyeliği kabul edilmeyen kamu görevlisinin, bu kararın kendisine tebliğinden itibaren otuz gün içinde iş davalarına bakmakla görevli mahalli mahkemede dava açma hakkı vardır. Sendika, üyeliği kesinleşen kamu görevlisinin başvuru belgesinin bir örneğini üyenin kendisine verir, bir örneği sendikada kalır, bir örneğini üyelik ödentisine esas olmak ve dosyasında saklanmak üzere onbeş gün içinde işverene gönderir. Birden çok sendikaya üye olunamaz. Birden çok sendikaya üyelik halinde sonraki üyelikler geçersizdir. Aynı tarihli birden fazla üyeliğe ilişkin bildirimler dikkate alınmaz ve bu husus kamu işvereni tarafından ilgiliye ve sendikalara yazılı olarak bildirilir." hükmüne, "Üyeliğin sona ermesi" başlıklı 16. maddesinde;

"Her üye üyelikten serbestçe çekilebilir. Üyelikten çekilme, çekilmek isteyen kamu görevlisi tarafından, üç nüsha olarak doldurulup imzalanan üyelikten çekilme bildiriminin kurumuna verilmesi ile gerçekleşir. Kurum görevlisi, kayıt numarası ile tarih verilen çekilme bildiriminin bir suretini derhal üyeye vermek zorundadır. Kamu işvereni, bildirimin bir örneğini onbeş gün içinde sendikaya gönderir. Çekilme, kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur. Çekilenin bu süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendikaya üyeliği, bu sürenin bitim tarihinde kazanılır. Üyenin, sendikadan çıkarılma kararı sendika merkez genel kurulunca alınır. Çıkarma kararı, çıkarılana ve işverene yazı ile bildirilir. Çıkarma kararına karşı üye, bildirim tarihinden itibaren onbeş gün içinde görevli iş mahkemesine itiraz edebilir. Mahkeme iki ay içinde kesin karar verir. Üyelik, çıkarılma kararı kesinleşinceye kadar sürer." hükmüne yer verilmiştir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 16. maddesi, 3. fıkrasında yer alan "Çekilme, kamu işverenine başvurma tarihinden başlayarak otuz gün sonra geçerli olur. Çekilenin bu süre içinde başka bir sendikaya üye olması halinde yeni sendikaya üyeliği, bu sürenin bitim tarihinde kazanılır." hükmü uyarınca 28 kamu görevlisinin 14/06/2012 tarihine kadar … Sen üyeliğini kazanamayacağı, en geç tarihli olanı 08/06/2014 tarihli … Sen üyeliğinden çekilme dilekçeleri ile …Sen üyelik formalarının dilekçelerinin işleme konulmaması istemli dilekçelerin verildiği tarihte de … Sen üyeliklerinin devam ettiği anlaşılmaktadır.

Anayasa'nın 51. maddesi ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun 14. maddesinde sendikaya üye olmak veya sendika üyeliğinden ayrılmak konusunda serbesti tanındığı, davacı sendika üyesi 28 kamu personelinin üyelikten çekilme dilekçesi verdikten sonra henüz üyeliklerinin sona ermemiş olduğu bir tarihte üyelikten çekilme dilekçelerinin işleme alınmaması talebinin de bu serbesti kapsamında olduğu açıktır.

Bakılmakta olan davada uyuşmazlığın temelini davacı sendika yetkilisi tarafından 28 üyesi tarafından ayrı ayrı imzalanmış 28 adet dilekçenin toplu olarak evrak kayıt birimine verildikten sonra evrak kayıt memurunca sadece 4 üyenin adının evrak kayıt defterine kaydedildiği, diğer 24 üyenin ise adının yazılmayarak "28 adet" olarak belirtildiği, hastane komisyonunca ise 4 üyenin dilekçesinin kabul edildiği, 24 üyenin dilekçeleri ise usulüne uygun olarak kaydedilmediği gerekçesiyle işleme konulmaması oluşturmaktadır.

Dilekçelerin kaydı esnasında yapılan hatanın idarenin personelinden kaynaklandığı, bu hususun idare tarafından dava konusu işlemde tasdiklendiği, personel hakkında soruşturma başlatıldığı, idareden kaynaklanan usulsüzlüğün davacı sendikaya ve dilekçe sahiplerine yükletilemeyeceği sonucuna ulaşılmıştır.

Bu durumda, dava konusu işlemin iptali yolunda verilen temyize konu idare mahkemesi kararında sonucu itibariyle isabetsizlik bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU :

Açıklanan nedenlerle;

  1. Davalı idarenin temyiz isteminin reddine,

  2. Dava konusu işlemin iptali, davanın kısmen kabulü, kısmen reddi yolundaki … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının yukarıda belirtilen gerekçe ile ONANMASINA,

  3. Dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine

  4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesi, 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 28/06/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.